Як не стати жертвою шахраїв при покупці туру? - АВЕНТУР

Київ

вул. Велика Васильківська 34
kyiv@aventour.ua

Пн. - Пт. 9:00 - 18:00
Сб 10:00 - 15:00

Дніпро

вул. Старокозацька 10
dp_city@aventour.ua

Пн. - Пт. 9:00 - 18:00
Сб 10:00 - 15:00

Запоріжжя

пр. Соборний 216
zp_city@aventour.ua

Пн. - Пт. 9:00 - 18:00
Сб 10:00 - 15:00

Харків

вул. Сумська 77/79
kh_city@aventour.ua

Пн. - Пт. 9:00 - 18:00
Сб 10:00 - 15:00

Як не стати жертвою шахраїв при покупці туру?

 

Як не стати жертвою шахраїв при покупці туру?

Комфортний та безпечний відпочинок: як не стати жертвою шахраїв, купуючи тури

Останнім часом, розвиток туризму в Україні набирає шалених обертів. У зв’язку з розвитком онлайн технологій, запуском нових рейсів лоукостерами, відкриттям безвізового проїзду до багатьох європейських країн з’явилося більше можливостей для подорожей.

Однак зі збільшенням попиту на подорожі, з’являється все більше й більше шахраїв, які можуть зіпсувати Вам відпочинок. Турбуючись про туристів, мережа туристичних агенцій АВЕНТУР розповість як не потрапити на гачок шахраїв і на що варто звертати увагу, купуючи тур.

Насамперед, зазначимо, що діяльність туристичних компаній, зокрема туроператорів та турагентств, в Україні регулюється Законом України «Про туризм» 324/95-ВР редакція від 04 листопада 2018 року. Цим Законом регулюються взаємовідносини між усіма учасниками процесу.

У стандартний тур входить такий комплекс послуг: авіапереліт, трансфер з аеропорту в готель (груповий або індивідуальний), проживання в готелі з харчуванням або без нього та страховий поліс. У пакетний тур можуть входити різні екскурсії, але не обов’язково. Якщо відвідування екскурсії не входить у тур, то Вам потрібно буду купувати самостійно безпосередньо у країні перебування. Как украинцев обманывают турагентства-мошенники: Раскрыта схема

Важливо!!! У договорі на туристичне обслуговування обов’язково має бути зазначений перелік туристичних послуг та умови їх надання. До того ж, Ваш турагент зобов’язаний видати страховий поліс медичного страхування, який страхує і від нещасних випадків.

Пакет документів до Вашого туру має включати: договір на туристичне обслуговування (має бути підписаний до моменту оплати); авіаквитки (видаються після повної оплати туру); ваучер на проживання в готелі (видається після повної оплати туру); страховий поліс (видається після повної оплати туру); пам’ятка на перебування у країні призначення також видається після повної оплати туру.

При отриманні цих документів, уважно перевіряйте всю інформацію, бо зараз їх випускають в електронному вигляді, і тому шахраї можуть з легкістю підробити документи.

Для того, щоб бути впевненим на 100% у справжності документів, розглянемо детально, що саме має входити до кожного з них:

  1. Договір на туристичне обслуговування.

На початку договору обов’язково мають бути зазначені сторони, які вступають у взаємовідносини, а саме: туроператор, турагентство та турист. У цій частині договору має бути вказано: документ, на основі якого працює туристичне агентство (турагент), номер договору та дата його підписання.

У більшості випадків туристичне агентство працює від імені Туроператора на основі агентського договору, тому Ви завжди зможете дізнатись у Туроператора щодо співпраці з тим чи іншим туристичним агентством і  чи дійсний агентський договір.

У договорі обов’язково зазначають: права та обов’язки сторін, умови оплати, правила щодо внесення змін та умови ануляції, а також розміри штрафних санкцій, умови надання претензій. У кінці договору вказують реквізити сторін: юридичне найменування туристичного агентства (Фізична особа-підприємець (ФОП) або Юридична особа); адреса; контактна інформація; банківські реквізити та код ЄДРПОУ (Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України).

За кодом ЄДРПОУ або за унікальним цифровим ідентифікаційним номером можна абсолютно безкоштовно перевірити туристичне агентство в Єдиному державному реєстрі підприємств, організацій, ФОП та цивільних формувань на  сайті Міністерства юстиції. За допомогою реєстру, Ви зможете дізнатись таку інформацію про турагентство: чи існує туристичне агентство, чи не перебуває організація на стадії припинення, на стадії банкрутства, чи співпадають дані з реєстру з даними, вказаними у договорі. Також за кодом КВЕДу Ви зможете дізнатись чи має право організація займатись реалізацією туристичного продукту туроператорів. Для здійснення цією діяльності мають бути відкриті такі КВЕДи: 79.11 та/або 79.12.

Зазвичай номер договору відповідає номеру заявки в онлайн системі Туроператора. Таким чином, Ви зможете самостійно перевірити інформацію про тур на сайті Туроператора.

  1. Авіаквитки.

Авіаквитки виписуються в електронному вигляді, тому роздрукований авіаквиток, який видають у туристичному агентстві – це роздрукований електронний авіаквиток або маршрутна квитанція електронного авіаквитка, яка підтверджує його оплату.

Однак є різниця між авіаквитками на чартерні, регулярні рейси та блок-місцями на регулярні рейси. Виписка авіаквитка у системі авіакомпанії на чартерні рейси та на блок-місця регулярних рейсів відбувається після повної оплати туроператором за конкретний чартерний рейс або певні блок-місця регулярного рейсу. Тому не хвилюйтесь, якщо номер такого квитка Ви отримаєте лише за 1-2 дні до вильоту.

Пам’ятайте! Достовірну інформацію завжди можна дізнатись, зателефонувавши в call-центр туроператора або авіакомпанії.

  1. Страховий поліс.

Згідно з законодавством України, під час реалізації туристичного продукту туроператор зобов’язаний надати кожному туристу страховий поліс медичного страхування та застрахувати від нещасного випадку.

За номером страхового полісу можна перевірити чи дійсний Ваш поліс. Цю інформацію Ви можете дізнатись через страхову компанію або у Вашого туроператора.

  1. Вартість.

Купуючи тур, завжди звертайте увагу на ціну. Туристичне агентство не може вказувати ціну нижчу, аніж пропонує туристичний оператор. Адже туристичне агентство виступає як посередник між туроператором та туристом. Туроператор формує пакетний тур і безпосередньо ціну на той чи інший тур. У свою чергу, турагентство пропонує туристам сформований туроператором пакет туристичних послуг.

Інколи недобросовісні турагентства можуть вказувати ціну на тур значно нижче, ніж туроператор. Може буде декілька причин заниження вартості туру. Одна з причин має назву «касовий розрив» – тимчасова недостача коштів на рахунку компанії та нездатність здійснювати оплату витрат організації. Коли у турагентства «касовий розрив», йому необхідно перекрити накопичені борги за рахунок оборотних коштів.

Причиною заниження ціни може бути – бажання турагентства якомога більше відправити туристів на відпочинок. У такому випадку туристичне агентство акцентує увагу не якості наданих послуг, а на кількості відправлених туристів. Тому Ви можете отримати не якісні послуги: недостовірну інформацію про авіапереліт, про готель тощо.

Перевірити ціни Ви можете на сайтах туристичних операторів: TPG, JoinUp, AnexTour, TezTour, Coral Travel, TUI, Pegas Touristik, Kompas та інші.

Важливо пам’ятати!!! В Україні всі розрахунки дозволено проводити лише у національній валюті!

Порада для туристів: якщо Ви у пошуку туристичного агентства, звертайте увагу на відгуки своїх друзів, знайомих, колег. Якщо Ви шукаєте відгуки в інтернет-мережі, то краще дивитись на тих інтернет-ресурсах, на яких власники не можуть редагувати відгуки та оцінки користувачів.

Однак якщо у Вас уже є туристичне агентство, куди Ви звертаєтесь на постійній основі й Вас влаштовує наданий сервіс, не варто його змінювати.

Отримати інформацію про тури Ви можете на Instagram та Telegram каналах.

Подорожуй разом з мережею туристичних агенцій АВЕНТУР.

 

Гарячі тури до Єгипту –> https://aventour.ua/egipet/

Гарячі тури до Туреччини –> https://aventour.ua/turciya/

Як не стати жертвою шахраїв при покупці туру?
5 (100%) 1 Голос[ов]